Protestantse gemeente


Veldhoven

De orgels in de Immanuelkerk

Wim van der Ros

Het Blank-orgel

Bij de bouw van Immanuelkerk werden uiteraard ook plannen gemaakt voor de aanschaf van een pijporgel. Onder advies van Willem Hülsmann namens de Synodale Orgelcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk bracht de orgelmaker K.B. Blank te Utrecht een offerte uit. Aanvankelijk zou het orgel als positief met voorkantbespeling geplaatst worden op het liturgisch centrum. Daar de architect niet akkoord ging moest het orgel - ingeklemd tussen twee betonnen pilaren - op een galerij aan de westzijde worden geplaatst waarbij het achterkantbespeling kreeg. Een niet ideale positie voor de organist die daarbij het directe contact met de gemeente mist. Op 28 mei 1962 werd het contract getekend. Het orgel werd in gebruik genomen op 12 oktober 1963 waarbij het bespeeld werd door de adviseur.

Het orgel kreeg de onderstaande dispositie.

Manuaal

Prestant 8 vt  
Holpijp 8 vt  
Octaaf 4 vt  
Fluit 4 vt  
Octaaf 2 vt  
Gemshoorn 2 vt  
Mixtuur 3-5 st  
     

Pedaal

Subbas 16 vt  
     

Imm kerk Blank-orgel 06.jpg

 

Het orgel kreeg mechanische overbrenging van de toetsen naar de windlades waarop de pijpen geplaatst zijn. Het telde op het manuaal zeven stemmen. Iedere stem heeft evenveel pijpen als er toetsen zijn. Bij de samengestelde vulstem heeft het meerdere pijpen per toets, zodat hier gesproken wordt van 3 tot 5 sterk. Het orgel telde bij de ingebruikname in totaal ca. 600 pijpen.
De term 8 vt bij b.v. de Prestant, het basisregister, geeft aan dat de grootste pijp van dit register een lengte heeft van 8 voet, bijna tweeëneenhalve meter.
Het register Cornet 3 sterk discant werd in 1976 toegevoegd. Dit is een register om de melodie beter te kunnen laten uitkomen. Dat was toen zeker gewenst na het uitkomen (in 1973) van het Liedboek voor de Kerken waarin ook veel nieuwe en gewijzigde melodieën waren opgenomen.
In 1994 is het orgel door de Firma Blank gereviseerd en opnieuw geïntoneerd. Het register Gemshoorn 2 vt is gewijzigd en opgeschoven naar Nasard 3’ en gedeeld in bas en diskant, waardoor de registratiemogelijkheden werden vergroot. Een tremulant – voor het met een zekere emotie laten klinken in het zachtere orgelspel - is toegevoegd. Het hoogste koor van de Mixtuur is verwijderd teneinde de scherpte van dit register iets te verminderen. Ook kreeg het orgel toen een nieuwe balg voor de windvoorziening en werd de windmotor in een nieuwe geluidsarme kist geplaatst. De speelmechaniek werd gewijzigd naar een lichtere speelaard.

Het orgel heeft nu de navolgende dispositie:

Manuaal

Prestant 8 vt  
Holpijp 8 vt  
Octaaf 4 vt  
Fluit 4 vt  
Octaaf 2 vt  
Nasard 3 vt bas en diskant
Cornet 3 st diskant
Mixtuur 2-4 st  
     

Pedaal

Subbas 16 vt  
     

Tremulant

 

Imm kerk Blank-orgel klav 02.jpg

 

 

 

Het Heijligers-orgel

Op het vroegere liturgisch centrum staat in de linkerhoek ons koororgel. Dit is het voormalige orgel uit de Ichthuskerk dat na de sluiting van de kerk hier geplaatst werd.
Dit orgel werd in 1976 in de Ichthuskerk aangeschaft. Het is een elektronisch orgel dat ontworpen en gemaakt is door Hendrik Heijligers, een broer van onze organist Kees Heijligers. Hendrik Heijligers, oprichter en eigenaar van Heijligers Orgelbouw BV te Ermelo, bouwde destijds de meest vooraanstaande klassieke elektronische orgels voor zowel kleine kerken als voor de huiskamer. Een prima tweeklaviers instrument met een dispositie die de bespeler veel mogelijkheden biedt.

 

Hoofdwerk

Praestant 8 vt  
Roerfluit  8 vt  
Octaaf 4 vt  
Woudfluit 2 vt  
Mixtuur 4 st  
     

Positief

Holpijp 8 vt  
Roerfluit  8 vt  
Praestant 2 vt  
Nasard    11/3 vt  
Regaal    8 vt  
Tremulant    
     

Pedaal

Subbas 16 vt  
Praestant    4 vt  
     

 

Imm kerk Heijligers-orgel 02.jpg

 

Laatste wijziging: 2024-09-11 11:00:03

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met